De 4 snurktypes: een oplossing voor elke snurker
Snurken. Bijna iedereen van ons maakt wel eens snurkgeluiden. Desondanks weten niet veel mensen wat snurken nou precies is, waardoor het ontstaat en wat je eraan kunt doen. Er is namelijk niet een eenduidig antwoord te geven op dit soort vragen, want er zijn verschillende soorten snurken. Elk type snurker heeft een andere oorzaak en vereist dus andere oplossing.
Wat is snurken?
Een zagend, ruisend of brommend geluid dat gemaakt wordt bij het ademhalen tijdens het slapen noemen we ‘snurken’. Deze snurkgeluiden ontstaan over het algemeen door een bepaalde vernauwing in de luchtweg ergens tussen de neusgaten en stembanden. Deze vernauwing kan bijvoorbeeld voorkomen in de keelholte achter de tong of achter de huig. Overgewicht kan ook zo’n vernauwing veroorzaken: bij mensen met overgewicht is het gedeelte van de keelholte dikker waardoor de ademweg vernauwd wordt.
Door de vernauwing van de luchtweg ontstaat er een onderdruk in de keel tijdens het inademen. Deze onderdruk trekt het zachte gehemelte en de wanden van de keelholte, de tong en de huig naar elkaar toe. Vervolgens gaan ze trillen en ontstaat het bekende en vervelende snurkgeluid.
Kortom, snurkgeluiden ontstaan omdat er veel lucht door een nauwe doorgang moet stromen waardoor dat gedeelte trilt en een snerpend geluid creëert. Dit proces is dan ook vergelijkbaar met het leeglopen van een ballon.
4 snurktypes
Hoe de vernauwing precies wordt veroorzaakt, kan echter sterk verschillen. Er zijn dan ook 4 snurktypes van elkaar te onderscheiden. Als je weet welke type snurker je bent, dan kun je gerichter en effectiever het snurken verhelpen.
De neussnurker
Snurken kan ten eerste het resultaat zijn van een slechte ademhaling via de neus. Dat wil zeggen dat de neus verstopt zit en daardoor een vernauwing ontstaat wat leidt tot ‘neussnurken’. Een verstopte neus kan ontstaan door bijvoorbeeld verkoudheid of allergieën. Er zijn ook permanente problemen die leiden tot een verstopte neus. Denk hierbij aan poliepen, een afwijkend tussenschot van de neus of een vergrote neuskegel. In dat geval kun je een expert raadplegen.
Oplossing voor neussnurken
Heb jij last van een verstopte neus door verkoudheid of allergie en snurk je daarom? Probeer dan eens een neusdouche. Hiermee maak je jouw neus weer vrij en is de vernauwing van de luchtweg verholpen. Een ander effectief middel is een neusspreider. Door middel van een neusspreider worden je neusvleugels lichtelijk naar buiten geduwt zodat er genoeg ruimte ontstaan om vrij adem te halen.
Extra tip
Hoewel de neus niet altijd de belangrijkste oorzaak is van het snurken, is de neus vrijwel altijd betrokken bij het probleem dat tot snurken leidt. De neus vormt immers het startpunt van de luchtweg die je tijdens het slapen gebruikt voor de ademhaling. Een vrije neus is met andere woorden essentieel om te genieten van een heerlijke, rustige nachtrust.
De mondsnurker
Snurken kan ten tweede optreden wanneer je alleen door de mond ademt tijdens het slapen. Dit wordt ‘mondsnurken’ genoemd. Dit type snurken ontstaat omdat de overgang van de keel naar de mondholte van nature vernauwd wordt door slap weefsel in de palatale boog (bijvoorbeeld de huig). Als je door je mond ademt, dan gaat dat weefsel trillen en ontstaat een snurkgeluid.
Oplossing voor mondsnurken
Om het mondsnurken op te lossen kun je een mondstuk tegen snurken, oftewel een anti-snore brace, aanschaffen. Dit is een stuk dun en flexibel plastic dat je in de mond moet nemen voordat je gaat slapen. Zo’n mondstuk tegen snurken is speciaal ontworpen zodat er geen verstikkingsgevaar is. Een andere oplossing is om het zachte weefsel te trainen. Door de mond, keel en palatale spieren fit te houden kun je gemakkelijk de kans op mondsnurken verkleinen. Hoe train je dit? Door bijvoorbeeld te zingen of blaasinstrumenten te bespelen. Tijdens deze activiteiten maak je namelijk gebruik van andere spieren in de mond en keel.
Het ademen door de mond tijdens de slaap kan echter ook het gevolg zijn van een verstopte neus. Hierom werd eerder al vermeld dat een vrije neus altijd gewenst is tijdens het slapen als je het snurken wilt voorkomen of oplossen.
De tongsnurker
De derde manier van snurken vindt alleen plaats wanneer je op je rug ligt, namelijk het ‘tongsnurken’. Tijdens het slapen ontspannen de spieren in ons lichaam, dat geldt ook voor de tong en het weefsel daaromheen. Het snurkgeluid ontstaat doordat de tong in ontspannen staat naar achteren valt door de zwaartekracht. Hierdoor wordt de keel geblokkeerd en belemmert de tong de ademhaling.
Oplossing voor tongsnurken
Een goede oplossing voor dit snurktype is een snurkbeugel. Dankzij deze beugel wordt de onderkaak iets naar voor geplaatst. Hierdoor wordt een blokkade van de luchtweg door de tong eenvoudig voorkomen. Is zo’n beugel niets voor jou? Dan kun je positietherapie overwegen om tongsnurken op te lossen. Door middel van speciaal ontworpen hulpmiddelen voorkom je dat je ‘s nachts automatisch terugdraait op je rug en gaat snurken. Zo kan een goed kussen die de juiste ondersteuning biedt al aanzienlijk helpen.
De keelsnurker
Ten slotte kan snurken ontstaan in de keel, dit heet ‘keelsnurken’. Wanneer tijdens het slapen het weefsel van de keelwand ontspant, dan kan dit leiden tot vernauwingen in de luchtwegen waardoor de ademhaling wordt belemmerd of zelfs geblokkeerd. De snurkgeluiden ontstaan in dat geval door trillingen en lucht turbulenties in de smalle ruimten van de keel. Keelsnurken herken je dan ook aan de luide geluiden die vaak onderbroken worden door lange fasen van stilte. Bovendien klinkt dit snurktype erg onritmisch.
In het ergste geval reageert je lichaam tijdens het keelsnurken met een schrikreactie waardoor de spieren aanspannen en je weer normaal kunt ademen. Door deze schrikreactie wordt keelsnurken meer dan eens verward met slaapapneu.
Oplossing voor keelsnurken
Deze manier van snurken is wat lastiger aan te pakken. Daarom zijn er inmiddels speciale anti-snurkbeugels tegen keelsnurken ontwikkeld. Een andere manier om het keelsnurken op te lossen is door EPAP-neuspleisters te gebruiken. Deze neuspleisters creëren een positieve luchtdruk in de luchtwegen waardoor deze vervolgens openen en je niet meer snurkt.
Het keelsnurken kan daarnaast veroorzaakt worden door een medische aandoening. Zo creëren vergrote amandelen ook vernauwingen in de luchtwegen. Wanneer het keelsnurken ontstaat door vergrote amandelen, dan moeten deze operatief verwijderd worden. Neem in dat geval contact op met de huisarts om doorverwezen te worden naar een KNO-arts.