Allergisch voor huisstofmijt? 5 tips!
Heb je regelmatig last van een verstopte neus of niesbuien als je opstaat ‘s ochtends? Krijg je rode, tranende ogen wanneer je in een ruimte bent waar tapijt en/of gordijnen zijn? Heb je daarnaast een piepende ademhaling of simpelweg moeite met ademen als je probeert te slapen? Dan zou je wel eens allergisch kunnen zijn voor huisstofmijt. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de gezondheidsklachten van huisstofmijtallergie te verlichten!
Wat is huisstofmijt?
De huisstofmijt is een spinachtig beestje met 8 poten en heeft een grootte van tussen de 0,1 en 0,6 mm. Door deze kleine omvang is de huisstofmijt bijna niet met het blote oog te zien. Hoe kun je huisstofmijt herkennen? Op een donker oppervlak bij goed licht kun je huisstofmijt waarnemen als kleine, traag bewegende, witte puntjes.
Verder is de huisstofmijt in huisstof te vinden, want het beestje voedt zich met de huidschilfers van mensen en dieren. Op plekken zoals beschimmelde muren, gordijnen, gestoffeerde meubels, kussens, matrassen en tapijt hoopt stof van nature op. Hierdoor zijn dit soort locaties de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt.
Wat is huisstofmijtallergie?
Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt, dan ben je eigenlijk niet allergisch voor het kleine beestje zelf. Het zijn namelijk de uitwerpselen van de huisstofmijt waar je lichaam overgevoelig voor is. Die overgevoeligheid leidt vervolgens tot allergische reacties zoals astma en eczeem. Andere symptomen van huisstofmijtallergie zijn:
- Benauwdheid (na het opmaken van het bed)
- Hoofdpijn
- Niesbuien
- Slecht slapen
- Tranende, jeukende ogen
- Vermoeidheid
- Wakker worden met een loopneus of verstopte neus
Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?
Je bent allergisch wanneer de bovenstaande symptomen en deze klachten vooral tijdens het opstaan ‘s ochtends of in de avond voorkomen. Verder is het goed om te weten dat deze klachten in de herfst en winter sterker zijn. Wil je zeker weten dat je een huisstofmijtallergie hebt? Dan kun je een test laten doen.
5 tips om huisstofmijt te bestrijden
Het beste wat je kunt doen voor je huisstofmijtallergie is de aanwezigheid van huisstofmijt verminderen of voorkomen. De huisstofmijt is op verschillende manieren te bestrijden. Wanneer je de huisstofmijt wilt verwijderen, dan is het verstandig om te beginnen in je slaapkamer. Daar breng je namelijk veel tijd door. Bovendien bevat de slaapkamer diverse plekken waar huisstof zich ophoopt en daardoor de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt is.
1. Vocht in huis bestrijden
Naast huisstof is de huisstofmijt dol op vochtige plekken. Wanneer je de klachten van je huisstofmijtallergie wilt verlichten, dan is het verstandig om te zorgen dat er zo weinig mogelijk vocht aanwezig is. Laat de was bijvoorbeeld buiten drogen of gebruik een droger met een afvoer naar buiten. Daarnaast helpt het om ‘s ochtends je bed open te slaan. Zo krijgt het vocht in je matras de gelegenheid om te verdampen.
Wanneer het buiten koud en vochtig is, dan kan het helpen om overdag het in huis wat warmer te maken. Dan wordt het vocht namelijk opgenomen in de warme lucht en uiteindelijk naar buiten afgevoerd.
2. Woning stofvrij maken en wassen
Zorg er daarnaast voor dat er zo min mogelijk huisstof aanwezig is. Door je woning regelmatig goed schoon te maken, kun je de aanwezigheid van huisstofmijt terugdringen en verminder je uiteindelijk in hoeverre je last hebt van je huisstofmijtallergie. Neem bijvoorbeeld gladde vloeren vochtig af en stofzuig regelmatig als je vloerbedekking hebt.
Verder is het verstandig om regelmatig de plekken waar huisstofmijt voorkomt op de juiste temperatuur te wassen. Denk hierbij aan plekken zoals je beddengoed. Heb je alsnog erg last van huisstofmijtallergie symptomen in je slaapkamer en heb je kamerplanten? Dan kunnen de planten de boosdoener zijn: planten worden snel stoffig en kunnen daardoor ook een geschikte plek zijn voor huisstofmijt.
3. Goede ventilatie en lage luchtvochtigheid
Ook goede ventilatie helpt om huisstofmijt te bestrijden. De ideale leefomgeving voor een huisstofmijt is een vochtige, stoffige en meestal warme plek. Door regelmatig de ventilatieroosters, ramen en deuren open te zetten zorg je er gemakkelijk voor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Zeker voor de badkamer, keuken en slaapkamer is goede ventilatie essentieel om de klachten van huisstofmijtallergie te verlichten.
4. Hond of kat niet in de slaapkamer
De huisstofmijt eet niet alleen de huidschilfers van mensen. Ook de huidschilfers van dieren worden opgepeuzeld door deze kleine beestjes. Daarom is het verstandig om je hond of kat niet in de slaapkamer of op bed te laten als je last hebt van huisstofmijtallergie. Huisdieren laten namelijk veel haren én huidschilfers achter. Waar veel huidschilfers zijn, daar zijn veel huisstofmijten.
5. Oude meubels en stoffen vervangen
Doorgaans bevatten oude meubels, matrassen en stoffen zoals gordijnen of vloerbedekking de meeste huisstofmijt. Door deze oude meubels en stoffen te vervangen verminder je al gauw de aanwezigheid van huisstofmijt. Sta je op het punt om dit soort oud materiaal te vervangen? Kies dan voor de onderstaande opties:
- Glad materiaal voor bedden, meubels, wanden en vloeren
- Dekbedden, hoeslakens en slopen, lakens en stoffen die je kunt wassen op 60oC
- Bed met een luchtdoorlatende bodem
- Anti-huisstofmijt kussen
- Afsluitbare kasten